Women´s healing-divine feminine  

Klicka här för att redigera underrubrik

Genom att öka cirkulationen kan massage hjälpa till att lindra belastningen på moderns hjärta och hjälpa till att hålla blodtrycket stabilt. (under graviditeten kan volymen av blod öka upp till 50% och mammans hjärta måste jobba hårdare eftersom fostret växer, det måste pumpa mer blod till livmodern och i slutet av graviditeten tar livmodern emot en femtedel av kvinnans "pre-pregnancy" blodtillförsel. )

Massage hjälper också till att tillföra syre och andra värdefulla näringsämnen till cellerna av både mor och barn.

MamaBabyBliss ger inte gravidmassage i första trimestern. 
Varför?

Hormoner och högre risk för missfall. 
Det finns egentligen ingen sammankoppling med att det just är själva massagen som är "farlig" i första trimestern, utan det är själva statistiken för missfall som faktiskt är högre under första trimestern. 

Det viktigaste som massör är då att ha kunskap om vilka punkter man inte får trycka på, och att inte använda sig av djupa friktioner och tapotement, då de lätt skadar muskelfibrerna, som är sköra pga höga halter av hormon som progestoron och relaxin. Dessa grepp kan skapa sammandragningar av livmodern som i sin tur kan öka risken för missfall. 

När man utbildas i gravid massage lär man sig om grepp som använda vid massage av gravida som kan behandla på djupet utan att skada musklerna eller orsaka sammandragningar. 
Man lär sig också vad som händer i kroppen under graviditeten. Varmt välkommen från v.14. 

Varför bör man ligga på sidan under en gravidmassage? 

~ Gravida kvinnor bör inte ligga på ryggen i ryggläge under långa perioder eftersom vikten av livmodern kan sätta tryck på hålvenen "vena cava" och minska blodtillförseln till hjärtat, som resulterar i matthet & lågt blodtryck. ( Alltså när en gravid kvinna ligger på rygg kan trycket från magen pressa på de stora venerna som leder tillbaka blod till hjärtat. På så sätt kan liter per minut - volymen minska, och innebära risk för syrebrist för både mamma och barn). Det är blodkärlet "inferior vena cava " som drabbas av en kompression av livmoderns tyngd. Därför säger man av tradition att ryggligandes ska undvikas både vad gäller vila och träning från och med början av andra trimestern